Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2007 04:57 - Как да запазим, утвърдим и популяризираме българското
Автор: slynchev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1727 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Както и с много други български неща, това засяга всички нас, независимо къде живеем. Българите не сме чак толкова много и всяко нещо, което правим влияе на всички нас.

 

Много се чудех как да озаглавя тази статия. Това е обширна тема, ще засегна само малка част от темата. Голяма част от текстта е вероятно от гледната точка на българин живеещ в друга държава, тъй като съм един от тях, но въпреки това ще засегна и другата страна и ще споделя още наблюдения и мисли, които имам.

 

За тези от нас по света, за които българското е важно, трябва да концентрираме усилията си по първите две точки запазване и утвърждаване в две основни насоки: установяване на връзка с вече съществуващи български институции, организации, фирми, личности и т.н. (които в по-голямата си част се намират в България) и създаването на местни такива. В повечето случаи това вече е направено, но няма покритието, отзива и лесноттата на изпълнение, коeто има например в самата България. Въпреки това резултати има. Например в момента може да се гледа българска телевизия по цял свят на телевизионния екран (www.tvriver.com), а в Европа гледат без проблем българска телевизия по сателит. Местни създадени такива са например квалитетният вестник Неделник (www.nedelnik.com) в Ню Йорк и т.н. Благодарение на интернет всичко, което е качено в глобалната мрежа е достъпно също.

 

Някои причини български неща да не успяват по света е, заради липсата на време на занимаващите се с тях (тъй като например са ангажирани с други неща и те се явяват като хобита за тях например) или поради финансови причини. Поради това, че всяко местно направено нещо по света на български има по-малък пазар, на местно ниво, това определя значително финансовата му ограниченост.

 

Да продължим със запазването и утвърждаването. За да се запази българското по света, трябва да се предаде българската култура и традиция на децата. Така българската общност ще се увеличава и развива непрекъснато. В САЩ по мои наблюдения почти няма българско семейство, което да няма деца, в повечето случаи имат по 2-3 деца, по този начин българската общност се е удвоила/утроила само в рамките на няколко години!

 

Местните институции, инициативи и контакти също са много важни. Те са до голяма или малка част създадени или в процес на създаване по някои места. Това са институции като детски градини, училища, библиотеки, културни центрове. Важни са и културните елементи като музика, художествено изкуство, фолклор. Необходимо е всички тези институции да се развиват на български език. Ако те са двуезични е необходимо чуждият компонент да ориентиран към външни заинтересовани лица, а не към самата българска общност. Българският и местният език не трябва да се смесват, добро решение за това са например двуезичните уеб страници на които избираш език, за да влезеш в съответната езикова версия. Ако изнасяте каквото и да е било навън надписвайте стоките на местният език и на български. Други важни институции, които трябва да продължат да се създават на местно ниво са медии например.

 

Нещо, което липсва при нас българите, което е вероятно културна черта и ни пречи да развиваме своята култура и да се покажем на света е нашата скромност и вероятно комплекс за молоценност. Скромността е хубаво нещо, но когато става въпрос за оцеляване, не трябва да се правят компромиси. Комплексът за малоценност е свързан със скромността, по мое мнение ако за българското се говори, цени и разпространява повече както от български така и чужди заинтересовани това косвено ще повлияе на подобрение на самочувствието ни също.

 

Българите по света са един от основните мостове на българското и България по света. Ставаме свидетели как много български изпълнители и музикални групи обикалят целия свят, нещо което беше немислимо преди години.

 

Българите по света ще стават тепърва по видими в интернет пространството. Официално около 800 хил, вече клонящи вероятно към 1 мил българи има по света, които имат достъп до интеренет поради това, че в останалите развити страни интернет достъп имат повече хора отколкото в България (където 29,30% от потребителите между 19-69 години ползват интернет по данни на Интернет общество - България).

 

Ако представлявате българска организация, фирма или друго сдружение в България какво можете да направите? На първо време осигурете достъп до вашите услуги и продукти на уеб страницата ако имате такава и за достъп извън България. Непрекъснато се натъквам на български уеб страници, които имат достъп само от България. Това е е нечувано в други държави. Ако сте осигурили такъв достъп замислете се дали системата ви е сигурна? Вероятно губите потенциални клиенти поради това, че нямате нужната система за сигурност, която да предпази личните и финансови данни на вашите потребители и хората не са склонни да ползват каквото предлагате. Ако ви спъват финансови причини да направите това помислете за финансовите пропуски от всички потенциални клиенти на по-големия пазар.

 

Как да популяризираме българското? На първо време трябва да изберем българското. Не може български стоки, услуги да не се ползват дори и от българи, а има много хубави неща. Българите по света също са мост и за разширяване на български стоки на по-големия световен пазар. В момента например САЩ е един от най-големите вносители на българско сирене в света.

 



Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ridiculous - Най-добре ще го направим
04.02.2007 12:06
като си вземем такъмите и се изнесем от България. Напр. може да си гризкаме сиренцето в САЩ...
А между другото, изобщо не съм сигурна, че това, което ти наричаш "българско" е българско. Нека популяризираме напр. вкусното, но трябва ли да го наричаме българско, аз много се чудя? Фактът, че ям сирене или пиша на кирилица не ме прави българка, нали?
Това, което ме прави такава навярно е съпричастието и участието в историята и развитието на един народ. Ако нямам преживяването, че участвам във важните за тази общност избори, решения, развития, идеи, аз не се чувствам принадлежна към него.
Това, което избираме да наричаме скромност, често е просто отсъствие на ярки идеи и така под прикритието на скромността, която се счита (незнайно защо) за достойнство, се притаява един злокачествен недъг - безидейността. Е те затова сме тъй хрисими и скромни, за да обърнем в своя полза факта, че нищо кой знае какво не сме измислили в последните напр. 50 години, освен как да се скатаем. Е, това може да бъде българския принос към световната съкровищница на идеите. Малко Швейковско си пада, ама какво пък, който не е имал нужда да се покрие, той да хвърли пръв камък върху българщината.
Предлагам, за да популяризираме българското, най-после да вземем да издадем един изследователски труд по темата. Можем да започнем с работно заглавие: "Десет начина да ни няма в обществения живот" или нещо подобно. Ще го пуснем в интернет, та да се вижда от всички страни, но може пък и да не се вижда, защото едно ръководство по това как да те няма, трябва на практика да илюстрира умението, което описва. Т.е от жизнена необходимост е то да е трудно достъпно. Разбира се, един текст е най-трудно достъпен, ако изобщо не е написан. Така че планът е следния - нищо не правим, а само пускаме слуха за него и чакаме интересът към България като лавина да се изсипе отгоре ни...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slynchev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 37798
Постинги: 12
Коментари: 65
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031