Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2007 05:00 - Отнемане правото на глас на българските граждани по света = геноцид
Автор: slynchev Категория: Политика   
Прочетен: 2036 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2007 05:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Коментар за едно от най-малоумните и ограничени предложения в най-новата история на България направено от Яне Янев, депутат и заместник-председател на ПГ на ОДС.

По принцип се интересувам от политика, защото мисля че тя влияе на много други неща в живота и е важна, но избягвам да говоря за нея поради това, че е много спорна. Не мога да не напиша нещо обаче по тази тема, която показва за пореден пък колко са ограничени някои хора.

Това предложение беше направено преди известно време от горепосоченото лице, доколкото съм информиран беше отхвърлено. Темата продължава да се разисква обаче и затова ще си напиша и аз мнението.

Правото на глас е фундаментално демократично право на всеки гражданин на една държава. Право на глас са имали дори и чернокожите и други расови групи в САЩ да речем, когато в страната е имало расизъм. Те не са имали право на цял глас, а примерно на 4/7 или нещо такова измислено нещо. Политици като Яне Янев обаче искат да ни върнат в Средновековието. Той и тези покрай него, които са подкрепили неговото предложение (а то май трябва да се подкрепи от цялото ОДС, за да се предложи) искат изцяло да забранят на българските граждани по света да гласуват. Искам само да напомня, че право на глас имат гражданите живеещи в други държави на напредналите демократични страни, сещам се като пример за САЩ и Франция. Най-кретенското от цялата работа е, че аз примерно бях гласувал за тия идиоти (ОДС) на въпросните избори. Въпроса не е обаче, кой за кого е гласувал, а е принципен.

Нека да направим малко уточнение. Тук става въпрос за български граждани. За да гласуваш трябва да имаш български паспорт, който се издава на всеки 5 години. Тук не става въпрос за 4-то поколение българи, някои от които не говорят български дори. Тук става въпрос за хора, които в повечето случаи са дошли от България сравнително скоро, имат много роднини и познати в България, ходят си в България често или сравнително често, интересуват се какво става и някои от тях възнемаряват да се върнат. А какво ще стане с държавните служители работещи в посолства и консулства по целия свят? А за български студенти учещи в други държави? А с хора правещи стажове, специализации? А с моряците? А с преподаватели обменящи опит в институция в друга държава?

Най-смешното или трагичното в цялата работа е, че дори много от българите по света не желаят да гласуват и не го правят. В САЩ на последните президенски избори бяха гласували под 5 хил човека от около вероятно 100 хил българи в САЩ. Това, че в Турция гласуват повечето български граждани извън България не е вярно. На последните президентски избори те бяха ако не се лъжа малко под половината от всички гласували по света. Друг факт е, че българите по света гласуват подобно на българите в България, тоест с подобно разпределение на гласовете, а не за само една партия да речем. Как е възможно българи от 70 държави (колкото имаше отворени секции по държави на последните парламентарни избори) да гласуват еднакво? Дори всичко написано в този параграф да не е така, а да е точно на обратното, което не е така, това си остава фундаментално човешко право на всеки гражданин.

Стигне ли се до отнемане на правата на българските граждани по света това ще доведе до голяма икономическа (българи по света изпращат повече пари в България отколкото са всички чужди инвестиции взети накуп), политическа, културна и демографска катастрофа в България.

Чета тук в самия блог някакви постинги за това, че сега пък въпросът бил дали българи извън ЕС могат да гласуват? Питане ама не оригинално, балкански манталитет, но този път в по-голяма Европа. Противопоставяйте се на такива.

Застанете срещу такива малоумници като Яне Янев, обкръжението му и бойкотирайте ОДС на следващите избори или която и да е друга партия с такава платформа за благото на всички нас българите, семейства, роднини, приятели, познати...българи!


Тагове:   отнемане,


Гласувай:
0



1. анонимен - ----
02.02.2007 08:51
Това писмо е обиколило света. Това е писмо на щастието, след прочитането му задължително трябва да го Постнете в още поне 3 Форума в Следвашите 3 часа иначе ще ви се случи нещо много лошо. Ако разпратите писмото ще ви се случи нещо прекрасно. Не си мислете, че това е някаква Глупост. След постването на това Писмо във Форума на Data.bg то беше изтрито и след 4 дена Модератора Който го беше изтрил почина от заушка, същото се случи и с Администратора на http://arenabg.com преди няколко дена, той вече е мъртъв защото се опита да разпостранява писмото срещу есемеси по 4лв парчето. За разлика от тях тези който са разпратили писмото са били възнаградени щедро и са живяли щастливо и ще живеят така до края на живота си. Ако искате да имате късмет и успех в любовта и парита разпратете писмото дори в повече от 3 Форума,3 е минималната Бройка. Писмото е Урисано с Магията и съдбата на Илюминати и не е някаква шарлатанство, истинска магия се крие в тези редове... МАГЕСЪТНИК ИЛУМИНАТ ... ...»
цитирай
2. meto76 - Напълно съм съгласен с теб.
02.02.2007 10:15
Напълно съм съгласен с теб.
цитирай
3. ell - Само с едно не съм съгласна с теб.
02.02.2007 15:52
"Политици като Яне Янев обаче......." Можеш да наречеш Яне Янев всичко друго, но не и политик. Виж, за определението "малоумник" съм съгласна.
цитирай
4. tsbotev - Слънчев,
03.02.2007 00:50
Аз съм от идиотите. Нямао нужда да гласуваш за мен, защото не се кандидатирам.
Но искам да те попитам. Като сме членове на ЕС допустимо ли е да имаме право на двойно гражданство? Та ние всички вече сме с двойно гражданство - европийско и българско. Аз считам, че предстои този въпрос скоро да се реши. И да нямат право българи на двойно гражданство. Нека тогава решат: българи ли са или австралийци (примерно). И ако са българи - да гласуват. Но не навсякъде, а само на българска територия. А знаете ли в чужбина коя е българска територия? Само на посолствата и консулствата на Република България. А не кой където има интерес. Ако стане така, съгласен съм. Ако някой иска да се прави на тарикат - не съм.
Не знам защо искате за евродепутати да гласуват хора, които не знаят какво става в България, които не си плащат данъците в България, които не искат да имат здравна осигуровка в България, а идват да си вадят апендисита и да си правят зъбите в България, които не знаят български, а се пишат българи, които оплюват България по света, а искат да гласуват, които казват, че са българи, само когато имат изгода от това. Когато си променят отношението към България, когато се държат като български граждани, когато се определят българи ли са или не, нека да гласуват.
А Яне Янев няма нищо общо с "идиотите", за които не искате да гласувате. Той е там само заради ината на Н. Михайлова. Поне него не наричайте идиот. Или обратното.
цитирай
5. slynchev - Отговор
04.02.2007 09:16
Привет,
Да, на мнение съм, че двойното гражданство е допустимо. Чакай сега, ти сега пък казваш, че може да се гласува, но само на българска територия в посолство и консулство. За мен само там да може е пълна глупост, тъй като никой няма да отиде да гласува поради разстоянията и то се обезсмисля цялата работа. Личи си, че не си участвал в избори в друга държава, защото ако беше нямаше да разсъждаваш така. За какви тарикати говориш? Във всяка секция има наблюдател от българска държавна институция или представител на дадена партия в повечето случаи.
Как определяш, че някой не знае какво става в България? Това може да се определи само с тест. Сигурен ли си, че един селянин от село Горнонанадолнище знае по-добре нещо от някой който живее в Ню Йорк да речем? Че някои хора по селата са неграмотни дори. Не искам да обидя тези хора, но може да се мисли и по този начин. Какво общо имат данъците и здравните осигуровки с гласуването? Данъците се облагат на доход правен в България, а здравните осигуровки, ако ползваш постоянно здравното осигуряване в България. Кой ти каза, че българите, които гласуват не знаят български и псуват България? Ако твърдиш, че не знаят български и ти не пишеш на български. Плюс това познавам много хора в България, които плюят България, ако има такъв критерии защо на тия хора не им се забрани да гласуват? Ще ти кажа защо, защото това не е критерии, кой ще гласува и кой не. Тези неща за които пишеш са много субективни. Как мислиш, че ще стане? Отива човека на урната, а комисията го пита: "Извинявай, ти плюл ли си България? Ония им казва "Не" и гласува или "Да" и не гласува. Това е смехотворно. Знаеш ли какъв е част от проблема ти, както и на всички нас понякога, че правиш много генерализации. Не може да сложиш всички българи по света под един кюп, защото има всякакви. Заради шепа хора, които дори и не гласуват, да правиш такива твърдения е много опасно.
цитирай
6. tsbotev - Браво,
04.02.2007 19:00
Обичам, когато има такъв спор. Да го продължим. Може би е полезно и за нас, а и за други, които четат.
Какъв е смисълът от двойно гражданство? Какъв става човекът с двойно гражданство? Половин българин и половин турчин? Или половин американец. Това наистина не го разбирам. Редно ли е да гласуваш за президент на България и за президент на САЩ? По кои правила? Вероятно на анархията. В колко държави е разрешено и в колко не е?
За територията. Български избори могат да се правят на българска територия. Българска територия в чужбина е територията на посолствата и консулствата.
Аз исках да направя предизборно събрание в Берн през 1994 г. И ми разрешиха, но не където поискам, а на територията на българското посолство. И бяха прави. Аз не мисля, че в Швейцария хората не са демократи. Но на събранието дойдоха хора от цяла Швейцария. Всичко е въпрос на мотивация.
Прав си, че не трябва да се поставя всичко под общ знаменател. Вярно е, че има всякакви хора. Но пък трябва да има ясни правила. Един гражданин трябва да има както права, така и задължения. Като че ли някои хора държат само на първото.
цитирай
7. slynchev - Не става въпрос за браво, а за истината
04.02.2007 19:43
За мен това не е спор, а излагане на информация от двете страни, което ме радва, защото това беше цялата идея на тази статия.
Гражданството не е определящо за това, кой какъв се чувства. Гражданството се придобива поради много причини. Например в САЩ много хора придобиват американско гражданство за да могат да седят в страната колкото си искат или колкото малко желаят. В момента ако имаш зелена карта само и идваш за по-малко време в САЩ от 6 месеца на година за 5 години губиш правото да придобиеш американско гражданство. В този случай гражданството е удобство, което ти прави живота по-лесен.
Редно е да гласуваш и за двата президента, защото ти си обвързан и с двете държави. В САЩ защото живееш през повечето време, а в България, защото си българин и много неща, които стават там те касаят. Един ден като се върнеш в България няма да искаш да завариш страната такава каквато не трябва да е. Виж другата ми тема за българското в което казвам, че не сме толкова много и това, което прави един от нас влияе на всички ни. А политиката на една цяла държава определено влияе и то силно на всички българи, където и да се намират. Не мислиш ли, че нямаше да влияе ако например Сидеров беше станал президент?
Както съм споменал в статията знам за две държави, ще включа и Италия към списъка. Доколкото мога да предположа вероятно в повечето държави в ЕС е така, но не го пиша, защото не знам със сигурност.
Радвам се, че си правил избори в Швейцария. Забравяш една малка подробност, Швейцария е малка страна. В САЩ например разстоянията са огромни. Аз лично бих пътувал да гласувам далече, но знам хора, които не биха и на практика така се получи на предишните избори. От Районът на Сан Франциско, където живея до Лос Анджелис където е най-близкото консулство е 600 км. Ако живееш да речем в Сиатъл, ако нямаш възможност да направиш местна секция, трябва да пътуваш 1 800 км до Лос Анджелис. В зависимост къде живееш в САЩ има и места където са дори по-отдалечени от консулства и посолство. Надявам се разбираш, че тук не става въпрос само за желание. Отделно те може и да не са ти разрешили да правиш където си поискаш чисто по технически причини, например, че в Берн са искали да гласуват повече хора и не си събрал достатъчно хора за отваряне на секция за мястото където си искал да гласуваш.
Според мен ясни правила има, но за тези задължения за които говориш реално българите по света не получават нищо в замяна, и двете неща не трябва да се бъркат.
цитирай
8. tsbotev - Гледната точка
04.02.2007 19:57
Това, което искате е нещо като многоженството. Е, по нашите правила може ли? Човек има право на избор и решава - в САЩ трябва да се сдобие с гражданство, О.К. Но не мога да се съглася, че след като има нужда от това гражданство, трябва да има и привилегията да съхрани българското. То по право му принадлежи и може да си го възстанови, когато установи, че има нужда от него.
Много е спорен този въпрос. Не твърдя, че защитавам най-точната позиция, но мисля, че и в това, което казвам има смисъл. Че пък и аз искам да гласувам за американския президент, защото от неговите качества зависи и световната политика. От къде накъде ти ще имаш това право, а аз - не.
За консулствата - хората, които живеят в даден регион имат право да искат разкриване на консулска служба. Сега дори масово се използва практиката на почетни консули и съм убеден, че когато една група хора има общи интереси, може да ги постигне.
За Сидеров - мисля, че е един политически фойерверк. Ако беше станал президент бързо щяха "да го вкарат в пътя".
цитирай
9. slynchev - Правилата се определят от всички български граждани
05.02.2007 01:18
Явно мненията ни се различават и за двойното гражданство, темата стана много обширна.
Никой не те спира да гласуваш на американски избори, само че първо стани американски гражданин и тогава гласувай. Почетен консул е само едно лице, а не институция или сграда, така че ако се организират избори пак трябва да се направи на "чужда" територия. Ние тук хората не можем да ги съберем да дойдат да гласуват ти за отваряне на ново консулство говориш. Още повече, че досега 2 български консулства в един щат не е имало, кой знае може пък Калифорния да е първия. Приятен ден ти пожелавам.
цитирай
10. tsbotev - Благодаря! И аз на теб.
05.02.2007 02:33
Благодаря! И аз на теб.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slynchev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 37833
Постинги: 12
Коментари: 65
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930