Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2007 04:18 - България не я е грижа за своите граждани
Автор: slynchev Категория: Политика   
Прочетен: 3520 Коментари: 18 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днешното решение на парламента показва, че депутатите, а оттам и целия български народ, които сме ги избрали, не ги е еня за българските граждани извън ЕС.

България направи една голяма крачка назад в началото на своето най-ново Европейско развитие с решението на българския парламент  с което се ограничава правото на глас за Европейския парламент само до български граждани, които са живяли 3 месеца преди изборите в България или в друга страна на ЕС.

Що са глупост е това да се ограничават правата на стотици хилядите български граждани извън ЕС, като им се забрани да гласуват? Решението се взе след като групата на НДСВ със своите 44 гласа наклониха баланса за взимане за това унизително решение за всички български граждани и България. Не бяха ли лидерите на НДСВ като Симеон и Милен Велчев дълго време извън България? Човек може да си помисли, че именно те ще разберат най-добре, че ограничаване на избирателните права е грубо нарушение на всякакви демократични принципи. Защо трябваше да настройват стотици хиляди български граждани един срещу друг заради своите ограничени решения?

Защо по българските медии като бТВ например се дава репортажи само от Турция и се говори само за това, че решението ще повлияе на българските граждани в Турция и на ДПС като на последните президентски избори повече български граждани гласуват от други държави, а в Турция гласуват по-малко от половината гласували по други държави?

Българи извън ЕС: студенти, служители, дипломати, моряци, военни, туристи, специализанти, професори, специалисти... току-що пред очите на всички нас ни се изплюха в лицата, това е позор за всички български граждани и за България!


Тагове:   българия,


Гласувай:
0



1. estrella - А гражданите
15.02.2007 07:40
извън България грижа ли ги е за родината?
цитирай
2. killu -
15.02.2007 08:42
Защо граждани които живеят извън ЕС ще определят кой да влезе в ЕС парламента? Просто няма логика. Добре постъпиха този път нашите депутати м..ка им!!!
цитирай
3. nio - Какъв е проблема? Всеки който е ...
15.02.2007 09:12
Какъв е проблема?
Всеки който е извън България автоматично получава право да гласува като се прибере за 3 месеца.

Каква е логиката човек който не плаща данъци на държавата да участва в управлението и?
цитирай
4. krk1972 - Напълно съм съгласен, че който не ...
15.02.2007 09:33
Напълно съм съгласен ,че който не живее в БЪЛГАРИЯ би трябвало да неможе да гласува.След като си станал гражданин и на друга държава,все едно да кажеш на твоя съсед как да си харчи парите в къщи
цитирай
5. sis - !?
15.02.2007 09:38
"Каква е логиката човек който не плаща данъци на държавата да участва в управлението и?"

Няма логика.

Аз имам приятели в САЩ например. И не искам да гласуват за евродепутати. От какъв зор. На тях нали не им харесва тук? Нали не искат цигъни и мизерия. Ми да си се кефят на лъскавото и ние да си решаваме бъдещето.
цитирай
6. babs - По принцип те го направиха заради турците в Турско!
15.02.2007 10:56
Те нямат никакво право да гласуват за България, и по-точно против българите. Това е, което прави Доган като ги докарва с рейсовете. Като им е толкова мила нашата родина, да се върнат тук! Какво ми идват само по избори.

Лошото е, че с този закон биват засегнати и българите, работещи в чужбина. Но, в крайна сметка те са избрали да плащат данъци на друга страна. Така че, това не е болка за умиране.
По-важното е да ограничим влиянието на турчолята, които целят да ни направят тяхна провинция.
цитирай
7. tsbotev - Правилно решение
15.02.2007 11:50
Решението е правилно по много причини. Първо аз съм против двойното гражданство. Пак повтарям - то е като многоженството. Второ, като членове на ЕС фактически ние сме граждани на ЕС и изборите са за Европейски парламент. Ако бяха за азиатски или американски, нещата са различни. Трето, не е вярно, че е нарушена Конституцията. В нея (чл. 42) пише, че имат право да гласуват за "държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа". Няма текст за избор на депутати в Европейския парламент.
Та, който толкова иска да гласува за ЕП, да бъде така добър да изпълни изискванията - да си вземе отпуск за три месеца и да пребивава в България. Все още има време. И ще докаже, че милее за Родината си и за нейното европейско бъдеще.
цитирай
8. copycat - В случай с ЕС решението е правилно, ...
15.02.2007 14:23
В случая с ЕС решението е правилно, но както се посочва в постинга при генерално решение това ще бъде отнемане на гражданиски права без основание...

Всеки закон, който се създава на етническа основа ни връща поне 50 години назад.
цитирай
9. geg - Неправилно решение, пък според мен
15.02.2007 14:27
И аз ще се повторя (от друг блог):
Въпрос на принцип, а не на целесъобразност.
Всеки български гражданин трябва да има права равни на всеки друг български гражданин
Номерът с политическата целесъобразност си има продължение - утре ще се сетят за мажоритарен вот и управляващите ще започнат да прекрояват избирателните райони както им е изгодно, например. (И с 22% избиратели могат да си докарат над 50% в Парламента)

"Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция" - пише в българската Конституция. Рефренът с къде си плащат данъците, в този смисъл, не ми звучи логично. Плащат другъде, защото държавата има договор за това с другата държава. Законът ги е освободил от плащането на данъци у нас. Както е освободил по различни причини и хиляди, които никога не са напускали България. Имуществен ценз ли да въвеждаме?
Принципът за равните права е основополагащ и стеснителното тълкуване на Конституцията (чл.42) ми се струва доста в стил "Дяволът чете евангелието".

И на мен не ми се нравят действията на ДПС, но не съм съгласен целта да оправдава средствата.
Още повече, че в избори ДПС печелят 5%-6%, значи от 18 депутатски места, при висока избирателна активност, я спечелят едно, я - не. Другите партии, които изведнаж припознахме като много "български" (забравяйки какви са ги вършили), май, ги е страх от неспособността си да спечелят доверие и от пасивността на гражданите.
Ами да се стегнат.
Не ми се мисли какво ще стане, ако игрите продължат. Например Доган да не регистрира листи и да накара хората си да гласуват за БСП
цитирай
10. kassandra - Крайно време беше и браво на НДСВ...
15.02.2007 14:31
Крайно време беше и браво на НДСВ!
Един закон,който има смисъл.
Всеки трявба да избира кой да го представлява,а не хора,които са се измъкнали от отговорност и се бият в гърдите,че са българи само докато са в България или чакат да се оправим за да си дойдат....То ние като се оправим те за какво са ни?
Абе оставете България на българите-на тези,които живеем тук и наистина се справяме!
цитирай
11. vkolev22 - Браво на ЕС!
15.02.2007 16:00
ЕС натисна българските депутати за това решение, нямайте съмнение. Позицията на ЕНП-ЕД беше ясна отдавна. Малка изненада са евролибералите, но и на тях им писна! Ако присъединителните преговори с Турция бяха продължили, щеше ли да се случи това, което коментираме? НЕ! Чакайте и нови изненади - не само в изборното законодателство, но и в това за двойното гражданство, и за правото на чужденци извън ЕС да придобиват недижими имоти...
цитирай
12. streetsmart - Аз пък съм съгласна с това решение
15.02.2007 16:12
Нищо, че до неотдавна бях в ролята на български гражданин постоянно пребиваващ в чужбина. Повечето от тези български граждани са емигранти - не ученици, студенти или нещо друго. Те са избрали да живеят в друга държава и поради тази причина не е нормално да бъдат част от българския обществен живот.
цитирай
13. outfaced - съвсем правилно
15.02.2007 19:19
какво ще ми решава някой дет не ми живее в къщата, как тя да изглежда, пък бил ми той и роднина ..а
цитирай
14. tsbotev - Приятелю geg,
16.02.2007 00:17
Понеже и аз искам всички български граждани да имат равни права, не мога да се съглася някой българин да може да гласува за Президент на САЩ, а аз да не мога. Това не е равнопоставеност.
Що се отнася за избирателните райони те действително трябва да бъдат прекроени, защото в един можеш да станеш депутат с 8 %, а в друг ти трябват 25 %. Но това е друг въпрос.
Май точно за принципи става дума.
Не е нормално, когато хора, които заради собственото си благополучие са решили да бъдат 50 % българи, но не харесват и ЕС, а са избрали нещо друго, което им харесва, да участват в решаването на един проблем, който касае не само България, а и целия Европейски съюз.
цитирай
15. ok3223 - за гласуването
20.02.2007 15:49
Разбира се, че е правилно,Макар и позакъсняло.Защо не попитате Иванчо Костов,след като беше командир на държавата цели 4год.,и държеше цялата власт в ръцете си,СДС имаше мнозинство в парламента,а и Петърчо Стоянов беше президент,не го направиха още тогава.Щеше да стане за 0 време и отдавна да сме забравили този проблем.Или от кражби,далавери и престъпни приватизации,не му остана време да си погледне малко по-далече от носа.При това разпределение на гласавете в парламента,НДСВ и БСП направиха,това,което ИВАНЧО И ПЕШКО,можеха да направят бързо и лесно преди 6 години.През това време турците си напълниха гушите.
цитирай
16. geg - брех м... им стара, как може такова нещо, г-н Ботев
20.02.2007 17:17
Ама те заради собственото си благополучие ли?
Глей ся, кви гадове, 'начи.
Пък ний тука? И ний за тяхното благополучие.
Двойно става. Прав сте.
А ония пък за Буш гласуват, тъй ли? А на вас не ви дават? Гле'й ги к'ви са? Ама Вие питали ли сте - дали пък и на Вас няма да дадат? Или по-добре недейте - ще излезе, че за Вашето благополучие сте решили.

А избирателният район е един. Чиста работа - и процентите равни, и от прекрояване няма нужда.
цитирай
17. tsbotev - geg,
21.02.2007 01:10
Не става дума за гадове. Става дума за нещо съвсем друго. За принципи. Кажи ми как разбираш това нещо - принцип? В случая не е наш принос дори. Такава е практиката. Гласува се за Европарламент. В България са взели някакво решение. Напълно нормално. И не противоречи на никаква Конституция. Както и да я чете някой.
Да не говорим пък за местни избори. Значи ли, че за да гласува някой извън Бълтария, всяка община трябва да си направи изборни секции? Хайде обясни ми, как някой българин в чужбина ще гласува на местни избори. Ако намериш някаква логика, може и да се съглася.
И пак твърдя. Който има двойно гражданство е 50 % българин. И НЕ МОЖЕ ДА ИМА 100 % ПРАВА. Като се върне в България и се откаже от второто си гражданство - О.К. Добре дошъл.
цитирай
18. geg - или си български гражданин или не си
23.02.2007 12:01
какви 50%, ако е с тройно 33 и 3 в период ли?
Къде колко секции да има и дали да има право да гласува са принципно различни неща. Както и местни и национални избори - т.нар. постоянен адрес е до някъде аналог на гражданството.
След години, когато въведат електронното гласуване, как ще Ви се струва логиката на тия въпроси?
А и да попитам: Джон Атанасов българин ли е?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slynchev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 37846
Постинги: 12
Коментари: 65
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930